Güncelleme Tarihi:
Voyager 1 geri dönüşü olmayan bir yolda yoluna devam ediyor...
Plakta, dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntüler bulunmaktadır. Voyager-1 40.000 yıl sonra Zürafa takımyıldızındaki 1.6 ışık yılı uzakta bulunan AC 79 3888 yıldızına ulaşması planlanıyor.
Plak altın kaplama bakırdan yapıldı. Plak kutusu alüminyumdur ve ultra saflaştırılmış uranyum-238 isotopuyla kaplandı. (Uranyum-238'in yarı ömrü 4.51 milyar yıldır.)
Voyager’da bulunan Türkçe ses kaydında söylenen:”Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.”
Dinlemek İçin:http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/audio/turkish.au
Sesin biraz garip olması seslendiren kişinin Türkçe bilen bir yabancı ”Peter Ian Kuriholm” olması.
VOYAGER 1 ‘ALTIN PLAK’ KAYDINDAN KISA BÖLÜMLER
'Altın plak’ sayesinde dünya dışı gelişmiş yaşam formlarının, dünyanın o dönemde geldiği nokta ile ilgili bilgilere sahip olması amaçlandı.
Plağın içeriği, başkanlığını Carl Sagan'ın yaptığı bir komite tarafından seçildi. Sagan ve çalışma arkadaşları 115 görüntüyü ve dalga, rüzgar, gök gürültüsü, hayvan sesleri gibi çeşitli doğal sesleri bir araya getirildi. Ayrıca değişik kültürlerden ve dönemlerden müzikleri, 55 dilde sesli dilek ve selamlamaları ve Başkan Jimmy Carter ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim'im yazılı mesajları eklendi. Görüntü koleksiyonu siyah-beyaz ve renkli fotoğraflardan ve diyagramlardan oluşmakta.
Voyager’da bulunan ve gezegenimizdeki yaşam, insanlık kültürü ve tarihi ile ilgili kayıtları içeren Altın Plak.